Edgar Wright Haláli hullák hajnala című filmje addig sosem látott műfajt teremtett: romzomkomot, vagyis romantikus zombikomédiát. Könnyen meglehet, hogy a forgatókönyvíró-rendező új műve hasonló alkotás.

Azt mondják, valahányszor újranézzük a Haláli hullák hajnalát, újabb és rejtett poénokat fedezhetünk fel benne. Wright azt mondja, új filmje, az Utolsó éjszaka a Sohóban inkább szabályos lélektani horror, amelyben egyre nő a feszültség, de ezt nem kell neki elhinni, van a filmben bőven csavar.

A történet ezúttal személyes indíttatású. A rendező vidékről verekedte föl magát Londonba, csakúgy, mint a hősnő, Eloise – Thomasin McKenzie akalítja -, aki azért megy a fővárosba, hogy divattervező legyen. A lány karrierépítés közben olyan helyzetbe kerül, hogy elveszítheti a józan eszét, rosszabb esetben az életét is. A történetben ugyanis fontos szerepet kap az időutazás: Eloise odavan a hatvanas évek stílusáért, és kiderül, hogy kommunikálni tud a múlttal.

„A hatvanas évek úgy maradt meg rózsaszín árnyalattal átitatott emlékezetünkben, hogy miniszoknyás csajok flangálnak a Carnaby Streeten – mondja Wright. – Ez pompás, de ők csak a népesség felső két százalékát alkották. A kérdés az, mi történt a fennmaradó 98 százalékkal.”

A film további érdekessége, hogy Wright körbevezeti a nézőt az egykori éjszakai Sohóban, amely a társasági és kulturális élet, egyáltalán az élet központja volt Londonban. Persze Wright fantáziáját nem elsősorban a jelenség kulturális vetülete mozgatja meg: „Érdekelnek azok a dolgok, amelyek megmutatják a város sötétebb oldalát.”

A filmet a hazai közönség a tervek szerint ősszel láthatja.

Ingyenes koronavírus teszt jár a süti mellé az egyik legpatinásabb bécsi kávéházban

Phoebe Waller-Bridge mellett Mads Mikkelsen is játszik az Indiana Jones 5. részében

Sárga rózsával emlékezhetnek a tisztelői Törőcsik Marira

Hivatalos: Jennifer Lopez és Alex Rodriguez csak „jó barátok”

Elhunyt Törőcsik Mari

Tetesztelik az új Mol Bubikat

Anne Frank naplójával emlékezik meg a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjáról a Budapesti Operettszínház

Isten éltesse Emma Thompsont!

Rúzsa Magdolna Karma címmel új lemezt jelentetett meg

Újabb gyermekkönyvvel jelentkezik J. K. Rowling

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Best FM

Király Kitti

Mákszem Levente

Best FM

Most szól:

  • Következő