Carey Mulliganről, az Egy lányról című Oscar-esélyes film főszereplőjéről nemrég a Variety című filmes szaklap kritikusa negatívan írt. A Variety később bocsánatot kért a diszkriminatív szavakért.  Az amerikai Filmkritikusok Országos Szövetsége megvédte Harvey-t, és azt követelte, hogy a lap vonja vissza a bocsánatkérést.

Dennis Harvey kritikusnak általában tetszett az Ígéretes fiatal nő című bosszúdráma, de szerinte Mulligan nem volt elég erőteljes és szexuálisan kihívó a főszerepben. A színésznő a The New Timesnak panaszolta el, mennyire sértőnek találja ezt az értékelést. Ezután érkezett a Variety bocsánatkérése.

A nem várt reakció ezt követően az amerikai Filmkritikusok Országos Szövetségétől érkezett, amely megvédte Harvey-t, és azt követelte, a Variety vonja vissza a bocsánatkérést.

Korábban nem fordulhatott volna elő, hogy egy filmkritika ekkora hullámokat verjen, de az Ígéretes fiatal nő olyan fájó témát boncolgat, hogy most hegyek mozdultak meg. Ez a téma a nők alávetett helyzete a mai társadalomban. A #metoo mozgalom élesen vetette fel ezt a kérdést, és az Ígéretes fiatal nő a maga módján továbbviszi ezt a vonalat sok fekete humorral megfűszerezve. A filmet már számos díjra jelölték: négy Arany Glóbuszra a legjobb dráma, legjobb színésznő, legjobb rendező és legjobb forgatókönyv kategóriában, valamint a kritkusok és a független szcéna különféle kitüntetéseire, és szinte biztosra vehető, hogy az Oscar-jelölés is meglesz.

Az a tény, hogy az egyik legjelentősebb szaklap bocsánatot kér egy kritika miatt, heves vitát indított el arról, meddig terjed az ítészek szabadsága. Ráadásul a veterán kritikus Harvey is megsértődött amiatt, hogy Mulligan nőgyűlölőnek tartja, pedig ő csak a véleményét írta le, ahogyan eddig is. Igaz, Harvey még a brit színésznő nem egészen tökéletes amerikai kiejtésébe is belekötött. A kritikus a brit The Guardiennek nyilatkozva bizarrnak tartja, ahogyan Mulligan a dolgozatát interpretálja.

Amíg a felek a sajtóban üzengettek egymásnak, az amerikai kritikusok megfogalmazták egyöntetű álláspontjukat: ha a Variety szerkesztői úgy találták volna, hogy Harvey kijelentései sértők, együttműködhettek volna vele, hogy szalonképesebbé tegyék a szöveget. Ha nem tették, akkor sem kellett volna azonnal megfutamodni, hanem válaszolhattak volna Mulligan észrevételeire, elismerve, hogy hibáztak. Ezért kell visszavonni a bocsánatkérést.

Phoebe Waller-Bridge mellett Mads Mikkelsen is játszik az Indiana Jones 5. részében

Sárga rózsával emlékezhetnek a tisztelői Törőcsik Marira

Hivatalos: Jennifer Lopez és Alex Rodriguez csak „jó barátok”

Elhunyt Törőcsik Mari

Tetesztelik az új Mol Bubikat

Anne Frank naplójával emlékezik meg a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjáról a Budapesti Operettszínház

Isten éltesse Emma Thompsont!

Rúzsa Magdolna Karma címmel új lemezt jelentetett meg

Újabb gyermekkönyvvel jelentkezik J. K. Rowling

Budapesten nyitja első európai éttermét az Oscar-gálák séfje

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Best FM

Király Kitti

Mákszem Levente

Best FM

Most szól:

  • Következő