A Star Wars Világnap, a kultikus film nem kevésbé emblematikus mondata után, illetve a mai dátum hozzá nagyon hasonló angol hangzása után, May the 4th Be With You címen vált ismertté. Idén a világnaphoz kapcsolódva a Pécsi Tudományegyetemen, a PTE-n a Star Wars filmek alapján készült regényt ad ki.

A Star Wars-filmekben látható bolygók és helyszínek adnak hátteret a hagyományos földrajz oktatás témaköreihez egy, a Pécsi Tudományegyetemen megjelenő új, ingyenes kiadványnak.

A „May the 4th – A Star Wars Világnapon”, május 4-én az érdeklődők Facebook-eseményen kaphatnak ízelítőt a kötetről, a készítésének kulisszatitkairól és a legfontosabb üzenetéről. Emellett további részleteket is elárulnak a szerzők és a szerkesztők arról, hogy kiknek ajánlják ezt az összeállítást.

“Galaktikus Geográfia címmel elkészült a regény, amely 12 fejezetben,egy kyber kristályokat kutató fejvadász kalandjai keresztül mutatja be a természettudományok, a földrajz és földtudományok szerteágazó, varázslatos világát” – írják az esemény Facebook oldalán.

A PTE természettudományi kara földrajzi és földtudományi intézetén dolgozó munkatársakban mintegy másfél évvel ezelőtt ötlött fel egy “olvasmányos, izgalmas, sokak által ismert helyszíneken játszódó és a diákok érdeklődését felkeltő” oktatási segédanyag elkészítésének gondolata, amelynek célja “a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése és az elmélyülni vágyó kalandorok kíváncsiságának csillapítása.”

Mivel az intézet oktatói közül jó néhányan rajonganak a filmekért, a tudományos-fantasztikus történetekért, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a Star Wars-bolygók szolgáljanak helyszínként a történetben. Mindennek köszönhetően az elmúlt egy évben a természettudományi kar tizenhat munkatársa és két külső szakértő készítette el az új oktatóanyagot, a “kyber kristályokat kereső fejvadász tizenkét fejezetből álló történetét”, amelyben a Star Wars-filmekből vett helyszínek adnak hátteret a hagyományos földrajz oktatásban tárgyalt témakörökhöz.Az ismert közegben, újszerű cselekményeken keresztül egy missziót teljesít a főhős, aki a küldetése során a legkülönfélébb események, helyszínek, jelenségek sodrában kalandozva jut el a végső célig. Az egyetem munkatársai kiemelték: a kötet fontos földrajzi összefüggéseket, alapfogalmakat magyaráz meg, és sokszínű, változatos cselekményen keresztül mutat be olyan természeti-, társadalmi- és gazdaságföldrajzi folyamatokat, amelyek tanulása, feldolgozása a hagyományos keretek között nehézségeket okozhat. A természettudományok iránt érdeklődők figyelmének felkeltésére hivatott kötet nyomtatásban és elektronikus formában jelenik meg a nyáron, és ingyenesen lesz elérhető.

A PTE mai online eseményéről bővebb tájékoztatás a Star Wars Világnap a #pecsifoldrajzon: Galaktikus Geográfia bemutató és kerekasztal-beszélgetés című Facebook-esemény oldalán található.

Forrás: Best FM, MTI

Fotó: Tetiana Lazunova/Getty Images

A Florence + the Machine dalt írt Szörnyella de Frásznak

„Paranoid thrillerben” vállalt szerepet Kiefer Sutherland

A kutyáknál összefügg a tartós stressz és a gazdával való kapcsolat

Óvintézkedések nélkül, élőben adták át a BRIT Awards zenei díjakat

Peren kívül megállapodott Chris Cornell családja és kezelőorvosa

Ma országszerte zivatarokra kell számítani - figyelmeztetést adtak ki

Magyar bélyeg is esélyes a bélyegszépségversenyen

Összefogtak a hírességek: több mint 300 millió dollárt gyűjtöttek oltásokra

Tina Turnert szeretnék látni a rajongók a rock halhatatlanjai közt

Nem volt jó hatással a sörfogyasztásra a pandémia

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Best FM

Király Kitti

Mákszem Levente

Best FM

Most szól:

  • Következő