Húsvét közeledtével az Állatkert ismét felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, különös tekintettel a nyuszikra. Ám nem csak a nyúlvásárlás vagy örökbefogadás előtt kell alaposan átgondolni, hogy tudunk-e hosszútávon felelőséggel gondoskodni az új négylábú családtagunkról.

A házikedvencről, így a nyusziról való gondoskodás életmódváltozással is jár – ezt mindenképpen szem előtt kell tartani, és mérlegelni, hogy vállaljuk-e változást.

Sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyuszit vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ez önmagában nem is lenne baj, ha minden ilyen esetből igazi társállattartó szituáció kerekedne, ahol a gazdi felelős módon viseli gondját kedvencének. Probléma akkor szokott kialakulni, amikor a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele a nyúltartásba: ilyenkor ugyanis jellemző, hogy a lelkesedés egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik a nyuszi további sorsa.

A húsvét közeledtével az Állatkert arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyuszi nem játékszer! Persze a nyúltartás sok örömet okozhat gyereknek és felnőttnek egyaránt, de sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy élő, érző állatról van szó, akinek megvannak a maga igényei. Így a legjobb, ha egyáltalán nem vásárol élő állatot az, aki nem tud róla tartósan, felelősséggel gondoskodni!

Felelős állattartás

Az állattartás felelősség, az állattartó kötelessége, hogy az állatnak a jó gazda gondosságával viselje gondját. Ezért, ha valaki társállatot, házikedvencet szeretne tartani, mindenekelőtt alaposan át kell gondolnia, hogy valóban tud-e felelős módon gondoskodni róla. Mérlegelnie kell, hogy pontosan miért is szeretne állatot tartani, és hogy ez a szándéka mennyire komoly és elhivatott. Meg kell fontolnia azt is, hogy tudja-e vállalni az állattartással járó életmódváltozást. Például egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, és már előre tudni kell, hogy ki gondoskodik majd róla, ha a család nyaralni megy.
A mérlegelés része kell hogy legyen az állat életével, igényeivel kapcsolatos alapos előzetes tájékozódás, ismeretszerzés. Hiszen az állat igényeinek megfelelő gondoskodáshoz nemcsak elhatározás vagy állatszeretet kell, hanem megfelelő ismeretek is. Ma már magyar nyelven is rengeteg szakirodalom érhető el akár könyvekben, akár az interneten is a különféle társállatok igényeiről, gondozásukról. Emellett az Állatkert honlapján is találunk tanácsokat, amelyekkel segítik a felelős nyúltartást.

Bár az állatkert évtizedek óta működő nyuszisimogatója a járvány miatt nem elérhető, de az állatok jelképes örökbefogadására most is van lehetőség. Emellett április 1-ig az Állatkerti Alapítvány húsvéti képeslapküldő szolgálata is várja az érdeklődőket, az alapítvány Facebook-oldalán pedig nagy nyuszi névválasztó játékban is részt lehet venni.

Fotó: Pixabay

Phoebe Waller-Bridge mellett Mads Mikkelsen is játszik az Indiana Jones 5. részében

Sárga rózsával emlékezhetnek a tisztelői Törőcsik Marira

Hivatalos: Jennifer Lopez és Alex Rodriguez csak „jó barátok”

Elhunyt Törőcsik Mari

Tetesztelik az új Mol Bubikat

Anne Frank naplójával emlékezik meg a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjáról a Budapesti Operettszínház

Isten éltesse Emma Thompsont!

Rúzsa Magdolna Karma címmel új lemezt jelentetett meg

Újabb gyermekkönyvvel jelentkezik J. K. Rowling

Budapesten nyitja első európai éttermét az Oscar-gálák séfje

További hírek

B. Németh Dia

Király Dávid

Best FM

Király Kitti

Mákszem Levente

Best FM

Most szól:

  • Következő