Az eszpresszó (vagy espresso, presszókávé) története 1884-ra vezethető vissza. Az elmúlt évszázadokban az egész világon elterjedt az eredeti nevén espresso, mely magyarul azt jelenti: “gyorsan, azonnal”. Bizony, az eszpresszót bármikor, és persze bárhol megihatjuk pár másodperc alatt. Te is szereted? Tejjel, cukorral, esetleg feketén iszod? A presszókávé lényege, hogy a finomra őrölt kávészemeken a vizet nagyon nagy nyomással vezetik át.

Érdekességek:
-A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik: az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek.
A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a “quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.
-Az úgynevezett “fekete leves”, azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.
-A finnek fogyasztják a legtöbb kávét a világon, átlagosan napi 5 csészét per fő.
-Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg.
-Bármennyire is szeretünk kávézni, világviszonylatban nem számítunk komoly kávékedvelő nemzetek (átlagosan napi 2,6 csészével iszunk).
-A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is.
Forrás: Best FM, Wikipedia
Fotó: Getty Images